DE WEG NAAR EEN GROENE CIRCULAIRE ECONOMIE
Feed the Future is een initiatief van Fedagrim en schetst een toekomstbeeld van de 5 grootste uitdagingen waar de sector de volgende jaren mee te maken zal hebben inzake milieu, veevoeding, arbeid en technologie, maatschappij en een gezond economisch model.
Brochure – Feed the Future:
Op Agribex werd het boek Feed The Future voorgesteld. Het boek schetst een toekomstvisie aan de hand van vijf uitdagingen waarmee de landbouw en in het bijzonder de veehouderij geconfronteerd wordt. Die visie werd ontwikkeld door een groep experten verbonden aan Vlaamse en Waalse onderzoeksinstellingen en universiteiten, het beleidsdomein Landbouw en Visserij, Vredeseilanden en Fedagrim, organisator van Agribex. Samen maakten zij een lijst van zo’n 150 innovaties en technologieën die de landbouw de komende 10 tot 15 jaar zullen veranderen. Het denken in kringlopen en de ontwikkeling van een circulaire economie en landbouw staan daarbij centraal.
Milieu: leer uit de natuur en denk in gesloten kringlopen
In de natuur zijn gesloten kringlopen vanzelfsprekend. De natuur zelf is de moeder van de landbouw en voedselvoorziening. Het ‘natuurlijke’ voorbeeld van circulaire economie. Afval bestaat er niet. Kringlopen des te meer.
Veevoeding: duurzame alternatieven van bij ons
Het voeder is de belangrijkste kostenfactor in de dierlijke productie. Het is goed voor 50 tot 80% van de productiekostprijs. In Europa moet 75% van de nodige eiwitten voor de veevoeding worden ingevoerd, meestal in de vorm van sojameel of -schroot uit Zuid-Amerika en de VS. Goed voor een totaal van 30 miljoen ton. In België is die import reeds aanzienlijk gedaald tot 600.000 ton en bedraagt die eiwitimport nog slechts 50%. Dit is vooral te danken aan het innovatief en functioneel recycleren van reststromen uit de voedingsindustrie en de biobrandstoffenproductie.
Arbeid en techniek: kennis, basis van differentiatie
In het grootste deel van de Europese landen is arbeid een bepalend element. Nog meer dan in andere continenten. Niet alleen is ons land één van de dichtst bevolkte in de wereld, ook inzake loonkost zitten we vlakbij het wereldrecord. Voor de land- en tuinbouw is dat een belangrijke handicap want van een 38- of 40-urenweek is er geen sprake. De Belgische landbouw zal dan ook in de toekomst een familiale landbouw zijn met minimale externe arbeid. Des te belangrijker zijn de inzet van technologie, zowel op het vlak van de communicatie, de informatica en robotica als op het vlak van de genetica en de precisielandbouw). Maar ook samenwerking en loonwerk om efficiënt en rendabel te kunnen werken.
Maatschappij: open communicatie en transparantie leiden tot wederzijdse waardering
Door deze technologische ontwikkelingen dreigt de kloof tussen de maatschappij enerzijds en de land- en tuinbouw en de veeteelt anderzijds nog groter te worden. Het tegendeel is noodzakelijk. Die kloof moet worden overbrugd. De landbouwondernemers zullen hierin, op een professionele manier, zelf het voortouw moeten nemen maar ook de toelevering en de volledige agrofoodketen moeten hier samen met de primaire producent hun verantwoordelijkheid nemen. De boodschap moet eenvormig zijn. Er is dus nog een hele weg af te leggen maar hier geldt enkel ‘waar een wil is, is een weg.’
Groene economie: het nieuwe economische model
De concrete uitdaging bestaat er in om in de eerste plaats een landbouweconomisch model op poten te krijgen dat klopt en leefbaar – dus duurzaam – is, om enthousiaste en bekwame jongeren te motiveren om te ondernemen in de landbouw en veeteelt. Dat is niet vanzelfsprekend. Landbouw is de investeringsintensiefste sector, als men de verhouding investeringen/inkomen vergelijkt. Ondanks de enorme investeringen, die in een circulaire landbouweconomie niet zullen afnemen, moet met dit nieuwe model een ROI mogelijk zijn. Individuele managementcapaciteiten – aanleg, knowhow en kunde dus – zijn hierbij meer dan ooit cruciaal.