JONGEREN­CONGRES
9 MAART 2017

Je bent een agrarische ondernemer en je hebt besloten om een landbouwbedrijf over te nemen. Hoe pak je dit aan zonder achteraf voor verrassingen te komen staan? Onze sprekers hebben in de workshops de meest noodzakelijke onderwerpen toegelicht. Hoe ga je hiermee aan de slag en wat moet je onthouden van de workshops?

 

Hieronder kan je korte samenvattingen lezen van alle workshops. Elke samenvatting wordt afgesloten met enkele vragen, zo kan je zelf afpunten hoe ver je staat met jouw voorbereiding.

Wie ben ik?

Je bent een agrarische ondernemer en je hebt besloten om een landbouwbedrijf over te nemen. Hoe pak je dit aan zonder achteraf voor verrassingen te komen staan? Onze sprekers hebben in de workshops de meest noodzakelijke onderwerpen toegelicht. Hoe ga je hiermee aan de slag en wat moet je onthouden van de workshops?

Rudi Timmermans
Rudi Timmermans,
psycholoog

Hieronder kan je korte samenvattingen lezen van alle workshops. Elke samenvatting wordt afgesloten met enkele vragen, zo kan je zelf afpunten hoe ver je staat met jouw voorbereiding.

Ken ik mezelf?

Waar heb ik een hekel aan?

Hoe ga ik daar mee om?

Waar ben ik goed in?

Hoe gebruik ik mijn talenten ten volle?

Ken ik mijn bedrijfskengetallen?

Inkomensverschillen variëren sterk in de varkenshouderij. Via de workshop verkregen we de nodige inzichten die ons in staat moet stellen om een beeld te krijgen op rentabiliteit van onze onderneming. We onderzoeken de link tussen technische resultaten en economische resultaten: tot hoe ver gaan deze hand in hand? Het motto in de varkenshouderij: blink uit in wat je doet, hard werken is niet meer voldoende om bij de top 20% te horen!

Ken ik mijn technische kengetallen?

Ken ik de relatie tot mijn economische resultaten?

Blink ik uit in wat ik doe?

Ik zie tussen de kengetallen de koeien niet meer! Technische resultaten zijn sterk bepalend voor het inkomen op een melkveebedrijf. Deze technische resultaten monitor je aan de hand van je kengetallen. Maar welke kengetallen moet je in de gaten houden, welke kengetallen hebben het sterkste verband met je inkomen en waar moet je op focussen? Een hoge productie per koe is zeer sterk bepalend voor het inkomen, maar welke kosten brengt dit met zich mee?

Welke kengetallen monitoren op een melkveebedrijf?

Wat is de impact op mijn inkomen als ik gemiddeld of sterk scoor?

Welke zaken kan ik verbeteren op mijn bedrijf?

Heb ik een bedrijfsplan?

Een bedrijfsplan geeft je een kijk op je financiële situatie na je overname. Een bedrijfsplan schat de opbrengsten en kosten van jouw toekomstige situatie in en berekent wat je inkomen zal zijn aan de hand van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de huidige en toekomstige melkprijs.

Wat is verantwoord ondernemen?

Wat zijn de uitgangspunten van jouw bedrijfsplan?

Welke doelen wil je/moet je halen in de toekomst?

Ken ik de bank?

Als je een land- of tuinbouwbedrijf wil overnemen is het belangrijk dat je dit goed voorbereidt en dat je een goed zicht hebt op de onderneming die je overneemt. Ken je de cijfers van het bedrijf? Is het bedrijf klaar voor de toekomst en kan je goede afspraken maken met de overlaters en/of de familie?

Een realistische begroting of bedrijfsplan voor de volgende jaren gekoppeld aan een goed voorbereid investerings- en financieringsplan is een noodzaak om de juiste beslissingen te kunnen nemen.

Een verstandig ondernemer laat zich goed begeleiden door de juiste adviseurs op diverse terreinen, ook op het vlak van financieel beheer van het bedrijf. Als je zover bent heb je meestal een bankier nodig die je het nodige kapitaal wil lenen om de overname en de bijhorende investeringen te financieren. Daarom is het belangrijk rekening te houden met hoe een bank kijkt naar een kredietaanvraag van een jonge starter.

De bank kijkt voornamelijk naar rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit en koppelt deze parameters aan de managementkwaliteiten van de ondernemer. Als je dan de juiste kredietvorm kan kiezen voor de juiste bestemming en ook nog weet hoe je de VLIF-subsidies dient aan te vragen ben je al verzekerd van een goede start. En zoals je weet: goed begonnen is half gewonnen!

Heb je voldoende inzicht in de technische en financiële cijfers van het bedrijf dat je wil overnemen?

Heb je voldoende kaas gegeten van financiële zaken om een bedrijf te kunnen leiden?

Ken je het verschil tussen een investeringskrediet en een krediet voor bedrijfskapitaal?

Ken ik de markt?

De landbouwsector wordt geconfronteerd met grote risico’s. Sinds mensenheugenis moet de boer anticiperen op en omgaan met deze risico’s. Eén van deze risico’s is het markt- of prijsrisico. Tot het einde van de vorige eeuw werden deze prijsrisico’s opgevangen door een gemend bedrijfsmodel, ondersteund door een verregaand Europees markt- en prijsbeleid.

Om vandaag én in de toekomst je bedrijf te kunnen managen is het noodzakelijk om naast andere risico’s ook je financieel risico en prijsrisico’s in kaart te brengen. En vervolgens je houding te bepalen. Onderga je de markt (en de bijbehorende prijsrisico’s) ? Of probeer je je bedrijf en/of management bij te sturen in functie van de marktomstandigheden en verwachtingen ?

Wáár vind ik de juiste informatie ?

Kan ik de informatie correct interpreteren en toepassen?

Kan ik prijsrisico’s managen?

Ken ik mijn omgeving?

Ondernemen doe je niet alleen, zelfs niet in een eenmansbedrijf. Je zal rekening moeten houden met veel “stakeholders”: je gezin en familie, klanten en leveranciers, enz. Neem je een familiebedrijf over, dan komen veel van deze potentiële spanningsvelden helemaal onder stroom te staan: wie krijgt wanneer de eindverantwoordelijkheid? Hoe ga je om met conflicten tussen generaties op een bedrijf?

Rina Hulsbosch
Rina Hulsbosch,
Thomas More Hogeschool

Op een landbouwbedrijf stopt het daar echter niet: je hebben en houden ligt letterlijk en figuurlijk buiten waar iedereen het kan zien. Je directe en verre buren zijn sowieso betrokken partij bij hoe je je bedrijf runt. Betrek je hen erbij en hoe? Zijn er duidelijke do’s-and-don’ts?

Wie zijn de stakeholders op jouw bedrijf?

Heb ik alle potentiële conflicten in kaart gebracht?

Hoe ver wil je gaan om buren te betrekken bij je bedrijf?

Ken ik de subsidies?

Zijn er subsidies mogelijk bij een overname? Welke stappen dien je te nemen en in welke volgorde? Is een optimalisatie van het overname-proces mogelijk? Ingeborg Van Wonterghem, strategisch en financieel adviseur bij DLV gaf je de nodige tips & tricks.

Carl De Braeckeleer
Carl De Braeckeleer,
DLV

Zijn er subsidies mogelijk bij een overname?

Welke stappen dien je te nemen en in welke volgorde?

Is een optimalisatie van het overname-proces mogelijk?

Deze workshops worden u aangeboden door Fedagrim in samenwerking
met Agribex, DLV, VILT, Crelan, Thomas More, LIBA en Hogeschool Odisee.

Sponsor Agribex   Logo DKVLogo ViltLogo Crelan

Logo Thomas MooreLogo LibaLogo Fedagrimlogo-odisee